Merhabalar,
Günlerdir kafamı kurcalayan bir konudan şikayetçi olacağım sizlere. Ulaşım.
Ankara/Keçiören'de oturuyorum ve ODTÜde okuyorum. Yaklaşık 2 yıl öncesine kadar Ankara genelinde her semti dolaşan ODTÜ servislerimiz vardı. Ankara Büyükşehir Belediyesinin otobüsleri, normal hatlardan farklı olarak semt-ODTÜ arasındaki rotayı günde sadece 2 kez dolaşıyordu. Yine tarife üzerinden kart basıyorduk, otobüslerimiz de tıka basa doluyordu. Sabahları işe gidenlerin, akşamları da işten çıkanların trafiğinden büyük ölçüde kurtuluyor; tek vasıtayla evimizin yakınında bir yerlerden otobüse binip, yarım saat içinde dersimizin olduğu bölümün önünde inebiliyorduk.
2014'ün Mart ayında Kızılay-Çayyolu metrosu açıldı. Kızılay'dan, yani Ankara'nın merkez noktasından ODTÜ'ye, Bilkent Üniversitesine ve Hacettepe Üniversitesine gidebileceğimiz metro hattı hizmete girdi. ODTÜ-Kızılay arası için büyük bir kolaylık sağladı, evet. Ama
EGO Otobüsleri Raylı Sisteme Entegre Oluyor başlıklı yazının sonunda da görebileceğiniz gibi, metro neden gösterilerek ODTÜ'ye giden hatlarımız iptal edildi.
Şimdi biraz hesap yapalım. Evimden ODTÜ'ye giderken izleyebileceğim yollar:
I. Evden Kızılay'a Otobüs + Kızılay'dan ODTÜ'ye Metro + ODTÜ girişinden dersin olduğunu bölüme Ring = 3 vesait
II. Evden Kızılay'a Otobüs + Kızılay'dan dersin olduğu bölüme dolmuş = 2 vesait
1.yol trafiğin en az yoğun olduğu saatlerde 1.5 saat sürüyor. Dersimizin 8.40da olduğunu düşünürsek, 2-2.5 saati bulabiliyor. Bunun yanında işe giden insanların yoğunluğu da cabası oluyor. Avantajlı yönü ucuz olması: günlük 3TL.
2.yol trafiğin en az yoğun olduğu saatlerde 45 dakikayı geçmiyor. Dersin 8.40da olduğunu düşünürsek, 1.5 saati buluyor diyebiliriz. Fakat otobüs-dolmuş arasında ücretsiz aktarma şansımız olmadığından, sadece gidiş için 3.5 lirayı gözden çıkarmamız gerekiyor. Bu da günlük 7 lira ediyor.
Ortalama bir gün düşünerek özetlemek gerekirse, 1.yolu izlediğimizde günde 4 saatimizi yola feda etmemiz gerekiyor. İkinci yolu izlediğimizde ise günlük 7 lirayı gözden çıkarmamız gerekiyor.Ya 5 yıl içinde yaklaşık 3,200 saatini yolda gerçirmek, ya da günlük harçlığının yarısını ulaşıma harcamak. Günde yalnızca 2 kez kalkan ve trafiği çok da meşgul etmeyen semt servisleriyle pek çok öğrencinin hayatında nelerin değişebileceğini görebiliyor musunuz?