Gönderen Konu: DEV-C++ ile DEBUG  (Okunma sayısı 26158 defa)

Çevrimdışı Çağatay ÇEBİ

  • Çağatay ÇEBİ
  • Admin
  • Üye
  • İleti: 535
    • Profili Görüntüle
    • Özgür Yazılım Sayfaları
DEV-C++ ile DEBUG
« : 13 Nis 2008, 18:50:00 Paz »
Okuyacağınız çevir Mete Gökalp tarafından yapılmıştır. Site içeriğinde uygun bir kategori ayarlanıp, ilgili yere konuna kadar forumda sabit konu olarak kalmasına karar verdim. Kendisine teşekkür ederim.

Dec-C++ ' yı kullanarak nasıl hata ayıklayabilirim?

Öncelikle bir proje kullandığınızdan emin olun.

Daha sonra sırasıyla "Project options – Compiler – Linker" e tıklayın ve

"Generate debugging information" ı "yes" yapın ve herhangi bir optimitizasyon seçeneği kullanmadığınıza emin olun. Ayrıca "Parameters" i de kontrol edip hiçbir şeyin seçili olmadığından emin olun. Sonra  full rebuild  (Ctrl- F11) yapın. Daha sonra hata ayıklayıcının durmasını istediğiniz yere breakpoint koyun. Bir satıra breakpoint koymak için satırın hemen solundaki gri banda tıklatın veya Ctrl-F5 basın.

Şimdi hata ayıklayıcıyı çalıştırmaya hazırsınız. F8 veya debug düğmesine basın. Eğer her şey doğru ise program çalışacak ve ilk breakpoint koyduğunuz yerde duracaktır. Sonra Shift-F7 ye veya Step into düğmesine basarak kodda ilerleyebilir veya F7 ye veya continue ya basarak o basamağı atlayabilirsiniz. Ctrl-F7 veya "continue" düğmesine basarak bir sonraki breakpoint e kadar   uygulamayı devam ettirebilirsiniz. İstediğiniz zaman breakpointleri ekleyip çıkarabilirsiniz.

Program breakpointte durduğunda ve siz kodda devam ettiğinizde değişik değişkenlerin değerlerini fareyi üzerlerine getirerek gösterebilirsiniz veya bunu yapmak yerine F4 e basarak veya add watch düğmesine basıp tabiri yazarak aynı işlemi yapabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için Dev-C++ ile birlikte gelen yardıma (help) başvurabilirsiniz.

Mete GÖKALP
Her akşam yatmadan önce Tanrı'ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrı'nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim ve kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı'ya günahlarımı affetmesi için dua ettim. Al Capone
--
http://www.cagataycebi.com

By_RoMaNTiK

  • Ziyaretçi
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #1 : 19 May 2008, 12:43:57 Pzt »
Paylaşımın için teşekkürler çağatay abi fakat bu benim için bayabi ileri seviyede

Çevrimdışı Hasan

  • Üye
  • İleti: 27
  • Paslanmaktansa,yıpranmayı tercih ederim...
    • Profili Görüntüle
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #2 : 23 Haz 2008, 00:40:39 Pzt »

Öncelikle bir proje kullandığınızdan emin olun.


hata ayıklama aynen anlatılğı gibi her turlu yapılabilir bunun için proje olması şart değildir...


//selametle
//selametle

Çevrimdışı ieü

  • Üye
  • İleti: 30
    • Profili Görüntüle
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #3 : 28 May 2009, 17:59:49 Prş »
bilgisayarıma daha onc visual stdio yuklemıstım sonra sildim dev c yukledim ama bazen hata veriyor ve hatada visual stdio tools diye bir bolum geciyor neden acaba?

Çevrimdışı bahadirhtp

  • Üye
  • İleti: 262
    • Profili Görüntüle
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #4 : 11 Eki 2009, 18:10:09 Paz »
Kod: [Seç]
#include <stdio.h>
#include <string.h>
#include <string.h>


/**
 * Computes the GPA given pairs of <grade> <credits>
 */
int main( int argc, char** argv ) {

   float totalPoints=0, totalCredits=0;
   float curCredits, courseWeight, gpa;
   int i=1; /* Start from the first command-line argument */

   while (argc<i) {

      curCredits = atof(char*  argv[i + 1] );

      if (strcmp( argv[i], "AA" ) == 0) {

         courseWeight = 4.0;
      }
      else if (strcmp( argv[i], "BA" ) == 0) {

         courseWeight = 3.5;
      
      }
      else if (strcmp( argv[i], "CC" ) == 0) {

         courseWeight = 2.0;
    
      }
      else if (strcmp( argv[i], "DD" ) == 0) {

         courseWeight = 1.0;
      
      else {
         printf( "\n*** Unknown grade: %s\n", argv[i] );
         printf( "\n    Exiting ...\n" );
         exit( 1 );

      }  /* end if */

      totalPoints = totalPoints + (curCredits * courseWeight);
      totalCredits = totalCredits + curCredits;

      i = i + 2;

   }  /* end while */

   gpa = totalPoints / totalCredits;

   printf( "\n--- GPA = %f\n", gpa );

   return 0;

}  /* end main */

belkı bıgun bırıne lazım olur dıye dogru sekılde degıstırdım
guzel bı ornek bence (:


Düzenleme: code tagleri eklendi. Ases
« Son Düzenleme: 09 Ara 2009, 02:32:02 Çrş Gönderen: Ases »

Çevrimdışı kelebek

  • Admin
  • Üye
  • İleti: 772
    • Profili Görüntüle
    • it's me
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #5 : 12 Eki 2009, 13:39:38 Pzt »
internet canavarı:
P3 700Mhz, 128MB Sd Ram, Trio 3D, 200GB hdd, Debian GNU/Linux lenny/sid 7x24x365:)
http://blog.yollu.com

Çevrimdışı bahadirhtp

  • Üye
  • İleti: 262
    • Profili Görüntüle
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #6 : 12 Eki 2009, 18:16:15 Pzt »
tesekkurler kelebek

Çevrimdışı SLRSOFT

  • Üye
  • İleti: 48
    • Profili Görüntüle
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #7 : 06 Nis 2010, 12:04:34 Sal »
Debug nedir?
Heryerde hata ayıklama olarak geçiyor ama zaten sorunsuz compile ve linker edilmiş bir programın hatası neresindedir???
Bu DEBUG kavramını bana açıklayabilir misiniz?

 :P
 ;D

Düzenleme Kelebek - açıklama altta
« Son Düzenleme: 08 Nis 2010, 00:39:54 Prş Gönderen: kelebek »

Çevrimdışı kelebek

  • Admin
  • Üye
  • İleti: 772
    • Profili Görüntüle
    • it's me
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #8 : 06 Nis 2010, 21:42:41 Sal »
Debug nedir?
Heryerde hata ayıklama olarak geçiyor ama zaten sorunsuz compile ve linker edilmiş bir programın hatası neresindedir???
Bu DEBUG kavramını bana açıklayabilir misiniz?

 :P
 ;D


Biraz karışık bir program yazdığında program çalışıyor gibi görünse de istenilen sonucu döndürmüyor olabilir. Ya da anlaşılamayan bir yerde program çöküyor olabilir.

İşte yukarıdaki sorunları çözmeye debug(hata ayıklama) adı verilir.
internet canavarı:
P3 700Mhz, 128MB Sd Ram, Trio 3D, 200GB hdd, Debian GNU/Linux lenny/sid 7x24x365:)
http://blog.yollu.com

Çevrimdışı SLRSOFT

  • Üye
  • İleti: 48
    • Profili Görüntüle
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #9 : 07 Nis 2010, 19:10:38 Çrş »
Hmm.Teşekkür ederim.
yani syntax ile ilgili değil semantik ile ilgili..
Programın çalışması sırasında karşılaşacağı olaylara çözüm getirmesi ile ilgili..
Tekrar teşekkürler

Düzenleme Kelebek - açıklama altta
« Son Düzenleme: 08 Nis 2010, 00:40:12 Prş Gönderen: kelebek »

Çevrimdışı kelebek

  • Admin
  • Üye
  • İleti: 772
    • Profili Görüntüle
    • it's me
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #10 : 08 Nis 2010, 00:42:31 Prş »
Evet kesinlikle doğru anlamışsın.

Mesajlarını düzenledim. Gerekmedikçe kalın yazmamaya dikkat edelim. Böyle şeyleri idadeyi güçlendirmek için kullanmak daha iyi olur.
internet canavarı:
P3 700Mhz, 128MB Sd Ram, Trio 3D, 200GB hdd, Debian GNU/Linux lenny/sid 7x24x365:)
http://blog.yollu.com

Çevrimdışı SLRSOFT

  • Üye
  • İleti: 48
    • Profili Görüntüle
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #11 : 04 Tem 2010, 10:04:19 Paz »
İyi günler Çağatay Bey;
Benim bir sorum olacakDev-C++ da 'conio.h' başlık dosyasında 'clrscr(),textcolor(),vb' fonksiyonları kullanırken neden hata veriyor acaba?Bu fonsiyonları kullandığım zaman bu fonksiyonun tanımlanmadığını bildiren hata alıyorum.Fakat 'getche()' fonksiyonu da bu başlı kdosyası altında olmasına rağme nhiçbir sorun vermemekte..
Sorun nereden kaynakalnıyor acaba?

Çevrimdışı kelebek

  • Admin
  • Üye
  • İleti: 772
    • Profili Görüntüle
    • it's me
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #12 : 04 Tem 2010, 16:55:16 Paz »
İyi günler Çağatay Bey;
Benim bir sorum olacakDev-C++ da 'conio.h' başlık dosyasında 'clrscr(),textcolor(),vb' fonksiyonları kullanırken neden hata veriyor acaba?Bu fonsiyonları kullandığım zaman bu fonksiyonun tanımlanmadığını bildiren hata alıyorum.Fakat 'getche()' fonksiyonu da bu başlı kdosyası altında olmasına rağme nhiçbir sorun vermemekte..
Sorun nereden kaynakalnıyor acaba?


ne sorunu veriyor?
internet canavarı:
P3 700Mhz, 128MB Sd Ram, Trio 3D, 200GB hdd, Debian GNU/Linux lenny/sid 7x24x365:)
http://blog.yollu.com

Çevrimdışı SLRSOFT

  • Üye
  • İleti: 48
    • Profili Görüntüle
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #13 : 04 Tem 2010, 19:53:10 Paz »
dediğim gibi normalde conio da tanımlanan bazı fonksiyonları kullanırken bu fonksiyonların tanımlanmadığını ilk kez kullanıldığını belirten hatayı veriyor....

Çevrimdışı kelebek

  • Admin
  • Üye
  • İleti: 772
    • Profili Görüntüle
    • it's me
Ynt: DEV-C++ ile DEBUG
« Yanıtla #14 : 04 Tem 2010, 21:39:27 Paz »
windows kullanmadığım için conio.h ile aram pek iyi değil. conio.h için http://www.digitalmars.com/rtl/conio.html böyle bir adres buldum. ama bu adrese göre clrscr() fonksiyonu tanımlı değil.

windows.h headerı içinde belki aradığını bulabilirsin.
internet canavarı:
P3 700Mhz, 128MB Sd Ram, Trio 3D, 200GB hdd, Debian GNU/Linux lenny/sid 7x24x365:)
http://blog.yollu.com